1.Lótípusok:

A lovaknak és a póniknak nagyon sokféle típusa ismert, kezdve a nagy testű, lassú mozgású nehézigás lótól a karcsú és gyors angol telivérig. Egy-egy típus általában a fajták  nagy testű igásló és egy telivér keresztezéséből olyan ló születik, amely egy termetes lovast is könnyen elbír a hátán.

Vérmérséklet szerint: 

Különböző alkatú, méretű lovakat ismerünk. Ha azt mondjuk, két vagy több ló ugyanahhoz a fajtához tartozik, ez azt jelenti,hogy hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A lófajtákat három csoportba soroljuk vérmérséklet szerint: - Melegvérű lovak - Hidegvérű lovak - Nemesvérű lovak A póniknál ilyen felosztás nincs.

-Hidegvérű lovak: Észak-Európából származnak, ahol bőven találhatók kövér legelők a hűvös, csapadékos időjárás következtében. Nem csoda, hogy ebbe a fajtába tartozó lovak mind nagy testűek, és igen erősek, mint a brabanti vagy belga lovak.

-Melegvérű lovak: Az ázsiai vadlovaktól a przewalskiitól és a tarpántól származnak. Élénk, finom csontozatú fajta, alkatuk sokoldalú hasznosításra utal. A lovak "típusát" aszerint határozzák meg, hogy milyen munkára alkalmasak.

-Nemesvérű lovak: Az anglo-arab egyesíti magában a nemesvérű lovak minden szépségét, finomságát és eleganciáját. Eredetileg a Közel- Keletről és Észak-Afrikából származik, ahol a sovány legelők és a szélsőséges időjárás a kisebb testű, szívós és gyors lófajta kialakulásának kedvezett.

-Pónik: Legfeljebb 148 cm magas és többségükben tiszta vérű őshonos fajta, akárcsak az izlandi póni. A póni lába rövidebb, mint a lóé, de méretéhez képest erősebb. A pónik szívós, öntörvényű állatok.

Hasznosítás szerint:

-Fogatlovak: Azoknak a lovaknak, amelyek fogathúzásra alkalmasak, általában meredekebb a lapockájuk, ezáltal jól felfekszik rá a hám, másrészt a csüdjük is meredekebb. Lábukat magasabbra szokták emelni, ami elegánsan mutat a fogatban, ám a lovaglásnál kifejezetten kényelmetlen.

-Hátaslovak: A lovaglásra használt állatnak erősnek kell lennie, hogy elbírja lovasát, törzsének pedig keményebbnek, hogy a lovasnak jó ülést nyújtson. Dőlt lapockájának köszönhetően hosszabb és alacsonyabb lépésekkel halad, ami kényelmessé teszi a lovaglást. Ebben szerepe van a kisebb szöget záró csüdjének is. Az izmos far és hosszú hátsó láb az ugrásban válik előnyére...

-Sportpóni: a hátasló a legjobb tulajdonságaival rendelkezik, szép, arányos testfelépítésű, a vérmérséklete pedig egyenesen tökéletes.

-Nehézigás lovak: Masszív testfelépítése, vastag csontozata és erős izmai nehéz terhek vontatására teszik képessé.

-Kocsiló: e típusnak is erősnek kell lennie, mégis könnyebb testűek, ezáltal elegánsabbak. Lábukat magasra emelik. Két egymáshoz illő ló párban igen értékes.

-Cob: Nyugodt természetű hátasló, amelynek kissé rövid lába és zömök teste van. Hagyományosan az idősebb és testes lovasok használják előszeretettel. A cob sörényét gyakran rövidre vágják.

-Pólópóni: Kis testű ló. Gyorsan mozog, fordulékony, képes hirtelen felgyorsulni, megállni vagy irányt változtatni. Azonnal végre kell hajtania lovasa utasításait.

-Vadászpóni: Teste erőteljesebb, kevésbé tetszetős, mint klasszikus hátaspónié. Amellett, hogy jó hátasló, gyors mozgású, és ugornia is tudni kell.

 

2.Pónikategóriák:

A:117 cm alatt

B:117-127 cm

C:127-137 cm

D:137-146 cm

E:146-152 cm 

 

3.Lószokások:

Ágaskodás:
A ló a hátsó két lábára állva "nyújtózik" egyet. Az okát nem tudni, talán erőfitogtatás.De akkor is előfordul ha za állat megijed.

Hempergés:
A ló lefekszik és egyik oldaláról a másikra fordul.Az élősködők elriasztása miatt és vakarózáskép csinálja a ló.

Bakolás:
A ló felemeli a farát, és nagyot rúg a levegőbe. Ez lehet a másik ló miatt, vagy az öröme kifejezése céljából. Esetleg, ha megijed valamitől, akkor így próbál védekezni
.

 

4.Lovaglási stílusok:

Angol stílus:

Az angol vagy kontinentális lovaglási stílus a régi vadász-, lovassági és díjlovaglásból alakult ki. Míg a western stílusú lovaglásban a nyereg leginkább  a sík terepi munkának kedvez, az angol stílusban a nyereg mind síkon, mind ugratáshoz sokkal megfelelőbb , az univerzális nyeregnél épp csak a kengyelszíj hosszán és a lovas tartásán kell változtatni.

Western stílus:

A spanyol konkvisztádorok révén az Újvilágba került lovaglási stílusból az amerikai vadnyugat marhafarmjain alakult ki a western lovaglási stílus. Bár western nyeregbe pattanva bárki cowboynak érezheti magát, a western lovaglás mára nem pusztán a kényelmes lovaglás egyik módja, hanem számos ágával egyúttal komoly , szerte a világon elterjedt versenysport is.

 

5.Alapvető lovas szakkifejezések:

Mén/csődör: érett,szaporodni képes hím (fiú) ló,négy éves,vagy idősebb.

Kanca: érettmszaporodni képes nőstény (lány) lómnégy éves vagy attól idősebb.

Herélt: kiherélt/kikasztrált ló,mely továbiakban nem képes szaporodásra.

Apamén/apaállat: mén ló,apja egy állatnak.

Anyaállat: kanca ló,anyja egy csikónak.

Felmenők: egy ló anyja és apja.

Csikó: kanca kicsinye,hat hónapos koráig,bármilyen nemű,fejlődésben lévő ló.

Kancacsikó: nősténycsikó.

Csődőrcsikó: hímcsikó.

Választási: bármilyen nemű ló,hat hónapos és egy éves kora között.

Egyéves: bármilyen nemű ló,egy és két éves kora között.

Kétéves: bármilyen nemű ló,két és három éves kora között.

Hároméves: bármilyen nemű ló,három és négy éves kora között.

Papiros: olyan ló,melynek felmenői fel vannak jegyezve.

Gebe: öreg,sovány ló.

Paripa: eredetileg herét ló,de pompás hátaslovat is értönk ez alatt.

Telivér: Könnyű testfelépítésű és heves vérmérsékletű lófajta.Különösen gyorsak,nemes küleműek.Ide tartotik arab telivér és az angol telivér.

Vadló: vadon élő ló.Ma már nincsenek igazi vadlovak,a szabadon élő musztángok és más elvadiuét házilovak leszármazottai.

Póni: ló,148 cm alatt.

Akadálypálya: az ugróversenyek helyszínén elhelyezett akadályok összessége.

Akadályverseny: olyan versenyszám, ahol lónak és lovasnak több akadályt kell átugrania meghatározott sorrendben,meghatározott irányból.

Cross Country: tereplovagló útvonal állandó, rögzített akadályokkal. A terepakadály-pályán a versenyzőknek egy adott időn belül kell végighaladniuk.Az akadályokat helyes sorrendben,helyes irányból kell átugratni.

Díjlovaglás : a lóidomítás magas fokon szervezett sportjának egésze. A ló egyre finomabb segítségeknek engedelmeskedve egyre nehezebb feladatok teljesítésére képes. Versenyszerűen művelik.

Military: teljesítményverseny, amely három részből áll: a díjlovaglásból, a terepakadályversenyből és az akadályversenyből.

Díjugratás: lónak és lovasnak több különböző nehézségű akadályt kell átugraniuk egy pályán megszabott időn belül,helyes sorrendben,helyes irányból.

Szakasz: szakaszt alkotni: az egyik ló a másik után halad annak patanyomában.

Fedett lovarda: lovarda egy csarnokban vagy hangárban, amelyet egy kissé megdőlt, masszív deszkafal vesz körül.Itt folyik a lovas oktatás.

Nyitott lovarda: a lovas és ló szabadban lévő kiképzőhelye. Általában alacsony kerítés veszi körül. A nyitott lovardát használhatjuk díjlovagló négyszögként vagy ugratópáyaként is.Itt is van lovas oktatás.

Feladat : meghatározott gyakorlat vagy részfeladat.

Irányítás: a lovas különféle módokon jelezhet a lónak,ő dönti el hogy lova merre,milyen tempóban haladjon.

Követési távolság:  két lovas közti távolság. Biztonsági okokból a lovardában és a terepen is legalább egy lóhossznyi távolságot kell tartani az előttünk haladótól.

Belovaglás: a póni vagy a ló megtanítása arra,hogy elfogadja lovasát,engedelmeskedjen a segítségeinek.három-négy éves kor körül kezdik el.

Benutatópóni: bemutatókra használt póni.Kiváló felépítésűnek,jó mozgásúnak kell lennie,jól kell viselkednie a bemutató körben.

Bértartás: valaki más istállójában vagy legelőjén tartani a lovat vagy a pónit.Fizetsz a tartásáért.A sima szálláson kívűl lehet kérni lópucolást,etetést,takarítást és mozgatást,azaz teljes körű ellátást.

Boksz: olyan elhelyezési forma az istállóban,ahol szabdon tud mozogni a ló vagy a póni.(De zárt hely.)

Családi póni: olyan póni,akin a család minden tagja lovagolhat.elég nagynak és erősnek kell lennie,de könnyen kezelhetőnek és nyugodtnak is.

Felépítés: a póni és a ló alakja,arányossága.

Felső vonal: a ló vagy a póni testének felső széle.

Ép: jó egészségi állaptban lévő,sántaságot és légzési prolémákat nem mutató ló,póni.

Fogatos lovak elnevezései: -nyerges: a fogatban (kettes,hármas,négyes,ötös,hatos,hetes fogatokban) a kocsi rúdja mellé bal oldalra befogott ló.A nyeregből hajtott fogatok esetében ezt a lovat valóban feknyergelik.

                                                    -rudas: a fogatban (kettes,hármas,négyes,ötös,hatos,hetes fogatokban) a kocsi rúdja mellé jobb oldalra befogott ló.

                                                    -gyeplős: négy vagy több lóból álló fogatokban a nyerges elé fogott ló.

                                                    -ostorhegyes: négy vagy több lóból álló fogatokban a rudas elé fogott ló.

 

6.Gyógynövények:

Ánizs: szárított magok gyakran használatosak az étvágy növelésére és emésztőnedvek elválasztásának serkentésére.Bojtorján: a vérben megjelenő toxikus anyagok bőrkiütést, ekcémát okoznak, és a bojtorján "belülről" tisztítva a szervezetet, eltűntei a tünetek okát. Segíti máj és vese működését. Jó étrendi hatása is van. Ezen kívül izületi gyulladásra és vizelethajtásra használják.

Bojtorján: a vérben megjelenő toxikus anyagok bőrkiütést, ekcémát okoznak,és a bojtorján "belülről" tisztítva a szervezetet, eltűntei a tünetek okát. Segíti máj és vese működését. Jó étrendi hatása is van. Ezen kívül ízületi gyulladásra és vizelethajtásra használják.

Borsmenta: a borsmenta levele nyugtató hatású és enyhíti a köhögést.

Citromfű: a citromfű nyugtatja és segíti az emésztőrendszert, és kiváló általános nyugtató hatással is rendelkezik.

A bazsalikom:görcsoldó hatású, enyhíti az émelygést, a hányingert, és javítja az emésztést.

A rozmaring:antioxidáns, hegképződést segítő és gyulladásgátló.

A kakukkfű:antiszeptikus, serkentő, köptető és vírusölő hatású.

Körömvirág:sebgyógyító, fertőzés- és gyulladásgátló.

Orvosi izsóp:köptetőszer.

Orbáncfű:enyhén nyugtató hatású, serkentik a gyomor- és epekiválasztást.

Kamilla:nyugtató, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású.

Kakukkfű:antibakteriális hatása van, erősíti az immunrendszert, gombaölő, fertőzésgátló és gilisztahajtó.

Oregano:emésztésfokozó,tonizáló, köptető fertőzésgátló.

 

Ezeket a gyógynövényeket ne add a lovadnak ha teljesen egészséges! Ha mégis szeretnél adni neki valamit kérdezz rá először az állatorvosnál ő meg tudja mondani, hogy miből mennyit adj!

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő